• O nas
  • Kontakt
  • Redakcja
  • Zaufali nam
  • Współpraca
  • Reklama

Logo

Magazyn dla otwartych na literaturę i smaki
Menu
  • Wiadomości
    • Spotkania autorskie
  • Kultura
    • Literatura
    • Okiem autora
    • Recenzje
    • Wywiady
    • Opowiadania
  • Kuchnia
    • Felietony
    • Wywiady
    • Przepisy
  • Przed obiektywem
  • Archiwum numerów
  • Konkursy
  • Patronat
Sprawdź sam

CYTRYNOWE RISOTTO Z SZASZŁYKAMI Z ŁOSOSIA I KREWETEK

Autor: Anna Ziniewicz | 8 lipca 2014 | Brak komentarzy
Przepisy
składniki:
(na 2 porcje)
szaszłyki:
- 150g filetu ze świeżego łososia
- 10 surowych krewetek tygrysichrisotto_skladniki
- świeżo zmielone sól i pieprz
ryż:
- 750ml bulionu
- 2 łyżki masła
- mała cebula
- 150 g ryżu do risotto
- łyżeczka estragonu (świeżego lub suszonego)
- szczypta kurkumy
- 1/3 szklanki białego wina
- skórka starta z małej cytryny
- sok z ćwiartki cytryny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- świeżo zmielone sól i pieprz
1. Łososia myjemy i osuszamy, oczyszczamy ze skóry i kroimy w kostkę wielkości mniej więcej 1,5×1,5cm. Krewetki rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na długie patyczki nabijamy na przemian przygotowane składniki (powinny wyjść 4 szaszłyki). Całość doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę.
2. W małym garnku zagotowujemy bulion. W średnim garnku rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na niej przez kilka minut pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do warzywa dodajemy suchy ryż i smażymy całość przez mniej więcej minutę. Po tym czasie dorzucamy estragon i kurkumę, po chwili wino – odparowujemy zawartość garnka (na dużym ogniu, mieszając, trwa to ok. 2 minuty). W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową, na której będziemy grillować szaszłyki. Patyczki z rybą i krewetkami układamy na gorącej żeliwnej powierzchni i grillujemy ok.15 minut (tyle ile będzie przygotowyrisotto_daniewał się ryż), w połowie czasu przewracając na drugą stronę zawartość patelni. Jeśli nie mamy patelni grillowej możemy szaszłyki upiec w piekarniku rozgrzanym uprzednio do 200 stopni – powinny być gotowe również po ok.15 minutach.
3. Do odparowanego ryżu dodajemy stopniowo po chochelce wrzącego bulionu, wciąż mieszając, aż ziarenka wchłoną płyn. Kolejne porcje bulionu dodajemy przez ok.15 minut, aż ryż będzie prawie gotowy (nie rozgotowany). Do garnka dodajemy skórkę i sok z cytryny, mieszamy, odstawiamy z gazu i pozostawiamy pod przykryciem na 2-3 minuty. Na koniec dodajemy dodatkową łyżkę masła i 2 łyżki parmezanu, całość dobrze mieszamy. Gorące risotto wykładamy na talerze, kładziemy na nie gotowe, zarumienione szaszłyki.
fot. Anna Ziniewicz
Udostępnij
  • tweet

Tagi: cytrynakrewetkiprzepisrisottoszaszłykiłosoś

Sylwetka autora

Zawodowo architekt, po pracy fotograf i miłośniczka kuchni. Fanka książek, wielbicielka siatkówki i rowerowych wypadów za miasto. Autorka bloga www.mojawtymglowa.blogspot.com

Ostatnie artykuły

  • Eduardo Mendoza w Polsce

    12 września 2016 - Brak komentarzy
  • Życie ma smak pomarańczy – fragment

    25 maja 2016 - Brak komentarzy
  • Tort na Dzień Matki

    25 maja 2016 - Brak komentarzy

Powiązane artykuły

  • Halloweenowe muffinki

    28 października 2015 - Brak komentarzy
  • Placuszki ze śliwką kalifornijską

    31 maja 2015 - Brak komentarzy
  • Sałatka z komosą ryżową, cukinią i fetą

    17 maja 2015 - Brak komentarzy

Brak komentarzy do “CYTRYNOWE RISOTTO Z SZASZŁYKAMI Z ŁOSOSIA I KREWETEK”

Skomentuj Anuluj

Twój adres email nie będzie opublikowany Pola wymagane oznaczone są *

*
*


OBSESYJNA BIBLIOTECZKA

OBSESYJNA BIBLIOTECZKA

Buszuj bezkarnie

Bądź na bieżąco z Obsesjami

RSSZapisz się

Magazyn można pobrać tutaj

Magazyn można pobrać tutaj

Obsesje nr 5/2014 (10)

Obsesje nr 5/2014 (10)

Czytaj online

Brzdąc nr 2/2014 (3)

Brzdąc nr 2/2014 (3)

Czytaj online

Papierowy Ekran 2013 – Nominacja

Papierowy Ekran 2013 – Nominacja

Ogólnopolska kampania

Ogólnopolska kampania

Spring Plate nr 4

Spring Plate nr 4

Uwagi redakcji

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść reklam, nie zwraca tekstów niezamówionych. Wysłanie tekstu jest równocześnie wyrażeniem zgody na jego skrócenie, zredagowanie, korektę oraz jego publikację. Redakcja ma prawo do odmowy opublikowania treści, które nie są zgodne z tematyką i formułą magazynu, nie spełniają określonych wymagań lub też są obraźliwe, wulgarne, rasistowskie i pełne przemocy.

Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści znajdujących się na stronie jest zabronione. Teksty, zdjęcia, filmy chronione są prawem autorskim.

Redakcja

Redaktor naczelna: Agnieszka Pohl
Redakcja i korekta: Anna Stokłosa
Redakcja i korekta strony WWW: Joanna Gontarz, Beata Ostrowska, Katarzyna Derda
Skład, design, sprawy techniczne: Mateusz Pohl

Współpracownicy

Agata Jezierska, Agnes A. Rose,
Anna Ziniewicz, Asia Flasza,
Beata Cieślowska, Dariusz Dłużeń,
Hanna de Broekere, Karolina Małkiewicz,
Katarzyna Etryk, Klaudia Maksa,
Joanna Mentel, Maciej Zborowski,
Magda Sieczko,Magdalena Żerek,
Sylwia Węgielewska, Weronika Grzegorzewska,
Agnieszka Grabowska

Kontakt

W SPRAWACH PATRONATÓW, WSPÓŁPRACY I ZAPYTAŃ:
e-mail: redakcja@magazynobsesje.pl

W SPRAWACH REKLAMY I PROMOCJI:
Klaudia Maksa: reklama@magazynobsesje.pl

ADRES DO KORESPONDENCJI:
Magazyn Obsesje
ul. Henryka Pobożnego 10/6
58-100 Świdnica

WYDAWCA:
Studio Wydawnicze "Zaklęty Papier"
Agnieszka Pohl
ul. Henryka Pobożnego 10/6
58-100 Świdnica

  • Kontakt
  • Redakcja
  • Zaufali nam
  • Współpraca
  • Reklama
© 2013. Wszelkie prawa zastrzeżone. Magazyn Obsesje. Studio Wydawnicze "Zaklęty Papier"