składniki:
(na 2 porcje)
szaszłyki:
- 150g filetu ze świeżego łososia
- 10 surowych krewetek tygrysich

- świeżo zmielone sól i pieprz
ryż:
- 750ml bulionu
- 2 łyżki masła
- mała cebula
- 150 g ryżu do risotto
- łyżeczka estragonu (świeżego lub suszonego)
- szczypta kurkumy
- 1/3 szklanki białego wina
- skórka starta z małej cytryny
- sok z ćwiartki cytryny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- świeżo zmielone sól i pieprz
1. Łososia myjemy i osuszamy, oczyszczamy ze skóry i kroimy w kostkę wielkości mniej więcej 1,5×1,5cm. Krewetki rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na długie patyczki nabijamy na przemian przygotowane składniki (powinny wyjść 4 szaszłyki). Całość doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę.
2. W małym garnku zagotowujemy bulion. W średnim garnku rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy na niej przez kilka minut pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do warzywa dodajemy suchy ryż i smażymy całość przez mniej więcej minutę. Po tym czasie dorzucamy estragon i kurkumę, po chwili wino – odparowujemy zawartość garnka (na dużym ogniu, mieszając, trwa to ok. 2 minuty). W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową, na której będziemy grillować szaszłyki. Patyczki z rybą i krewetkami układamy na gorącej żeliwnej powierzchni i grillujemy ok.15 minut (tyle ile będzie przygotowy

wał się ryż), w połowie czasu przewracając na drugą stronę zawartość patelni. Jeśli nie mamy patelni grillowej możemy szaszłyki upiec w piekarniku rozgrzanym uprzednio do 200 stopni – powinny być gotowe również po ok.15 minutach.
3. Do odparowanego ryżu dodajemy stopniowo po chochelce wrzącego bulionu, wciąż mieszając, aż ziarenka wchłoną płyn. Kolejne porcje bulionu dodajemy przez ok.15 minut, aż ryż będzie prawie gotowy (nie rozgotowany). Do garnka dodajemy skórkę i sok z cytryny, mieszamy, odstawiamy z gazu i pozostawiamy pod przykryciem na 2-3 minuty. Na koniec dodajemy dodatkową łyżkę masła i 2 łyżki parmezanu, całość dobrze mieszamy. Gorące risotto wykładamy na talerze, kładziemy na nie gotowe, zarumienione szaszłyki.
Tagi: cytrynakrewetkiprzepisrisottoszaszłykiłosoś
Sylwetka autora
Zawodowo architekt, po pracy fotograf i miłośniczka kuchni.
Fanka książek, wielbicielka siatkówki i rowerowych wypadów za miasto.
Autorka bloga www.mojawtymglowa.blogspot.com
Ostatnie artykuły
-
12 września 2016 - Brak komentarzy
-
25 maja 2016 - Brak komentarzy
-
25 maja 2016 - Brak komentarzy
Brak komentarzy do “CYTRYNOWE RISOTTO Z SZASZŁYKAMI Z ŁOSOSIA I KREWETEK”