W niniejszej odsłonie „Co w garach pachnie” przepytujemy Agnieszkę Komorowską, od 2007 właścicielkę bloga Every Cake you Bake. Pani Agnieszka uwielbia gotować i jeść. Lubi, gdy przygotowane przez nią smakołyki kuszą oko.
1. Moja droga blogera jest długa – od raczkującej nieśmiało blogosfery po prawdziwą społeczność blogerów kulinarnych; ciekawa i pełna doświadczeń.
2. Nazwa Every Cake You Bake powstała z sympatii do twórczości Stinga. Nazwa to parafraza cytatu z piosenki. Zabawna rymowanka, która jako pierwsza przyszła mi do głowy, kiedy wybierałam hasło przewodnie bloga. Nawiązuje do przeboju „Every Breath You Take” oraz mojej słabości do pieczenia ciast i deserów,
3. Inspirację do gotowania czerpię ze wszystkiego wokół – książek, filmów, podróży i rodzinnych oraz regionalnych tradycji kulinarnych.
4. Chciałabym zwiedzić Japonię i Tajlandię.
5. Składnikiem, bez którego nie mogę się obyć w kuchni jest mleko, oliwa z oliwek, czosnek, cytryny i świeże zioła – latem z ogrodu, zimą stojące w doniczkach na kuchennym parapecie.
6. Moją ulubioną książką kucharską jest – nie mam jednej, jedynej ulubionej książki z przepisami, ale uwielbiam cykl Culinaria wydawnictwa Könemann, opowiadający o kuchniach świata w kontekście kultury i tradycji regionalnych opisywanych krajów.
7. Zajadam się owocami – całorocznie jabłkami, w sezonie arbuzem i owocami jagodowymi z ogrodu babci.
8. Namiętnie pijam, szczególnie latem – gazowaną wodę z syropem z kwiatów czarnego bzu i cytryną. Na co dzień herbatę.
9. W dzieciństwie najczęściej czytałam „Kuchnię Pełną Cudów” Marii Terlikowskiej – moją pierwszą książkę kucharską, do której z sentymentem zaglądam do dzisiaj.
10. Najchętniej wyjeżdżam do miejsc ciepłych i pełnych słońca, gdzie mogę zregenerować swoje witalne baterie.
11. Nie wyobrażam sobie życia bez radia, książek i Internetu.
12. Relaksuję się przy muzyce, gotowaniu i pieczeniu, a także jeżdżąc na rowerze.
13. Wieczorem chętnie pracuję nad nowymi wpisami na blogu, konwersuję z przyjaciółmi albo zanurzam się w ciekawej lekturze.
14. Czytelnikom Obsesji polecam książkę pt. „Historia smaku” Bryana Bruce’a – opowieść o tym, jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo. Oraz moją ulubioną wakacyjną lekturę – „Tortilla Flat” Johna Steinbecka.
15. Najczęściej słucham klasycznego rocka, muzyki alternatywnej i radiowej Trójki.
16. Lubię oglądać stare miasta, pełne malowniczych zakątków.
17. Moim ulubionym filmem jest „Między Słowami” Sofii Coppoli.
18. Moim marzeniem jest kulinarna wyprawa do Włoch – od Lombardii po Sycylię, z dala od popularnych tras turystycznych. Szlakiem wsi i maleńkich, malowniczych miasteczek, gdzie miałabym okazję poznać rdzenną włoską kuchnię.
19. W najbliższym czasie planuję wyjechać na zasłużone wakacje.
Życzę wielu kulinarnych przygód.
Wszystkie fotografie są własnością Agnieszki Komrowskiej
Przepisy tych smakołyków znajdziecie na stronie bloga: http://www.everycakeyoubake.blogspot.com/
Brak komentarzy do “Every Cake You Bake zdradza”