Lato. Ta pora roku powoduje w nas ochotę na lekkie i świeże jedzenie. Pobliskie targi eksplodują kolorami tęczy owoców i warzyw. Dlatego też zaproponuję Wam letnią wersję klasycznych naleśników z serem. Chyba nie ma osoby, która by ich choć raz w życiu nie próbowała.
NALEŚNIKI (na około 10 szt.):
- 140 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 250 ml kefiru
- łyżka roztopionego masła
- 2-3 łyżki cukru (zależy jak słodko lubicie )
- szczypta soli
NADZIENIE:
- 400 g serka twarogowego (najlepiej takiego mielonego, jak do ciast)
- 2-3 łyżki cukru pudru (jak w naleśnikach – do smaku)
- sok z połówki cytryny
- szczypta soli
DODATKOWO:
- świeże owoce (w moim przypadku: maliny, truskawki, jagody, jeżyny)
- sos czekoladowy
- bita śmietana
Trzepaczką rozbijamy jajka. Dodajemy roztopione masełko, kefir, cukier, sól i mąkę. Na końcu dolewamy mleko. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Nagrzewamy patelnie z teflonowym dnem, najlepiej taką specjalną do naleśników i delikatnie smarujemy ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem rzepakowym. Stworzy to cieniutką warstwę tłuszczu na jej powierzchni. Chochelką wylewamy niewielką porcję cista i rozprowadzamy po jej powierzchni. Smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz. Następnie przygotowujemy nadzienie. Serek roztrzepujemy w miseczce, dodajemy przesiany cukier puder, do smaku sok z cytryny i sól. Smarujemy nim cienko naleśniki i składamy w rożki lub zwijamy ruloniki, wedle upodobań. Na koniec puszczamy wodze fantazji przy dekoracji. Polewamy sosem, posypujemy owocami, tak żeby było pysznie i pięknie. Uwierzcie mi że na taki smakowity talerz każdy się skusi. Smacznego!
Zdjęcia należą do Magdy Sieczko.
Brak komentarzy do “Naleśniki”