składniki:
- 3 świeże czerwone papryki
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- mała papryczka chilli, pozbawiona nasion i pokrojona
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- świeżo zmielone sól i pieprz
- do podania: opiekane pieczywo

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz białych błonek. Warzywo układamy na wyłożonej papierem/matą blasze i opiekamy 12-15 minut bezpośrednio pod grillem rozgrzanego piekarnika. Paprykę wyjmujemy, wkładamy do foliowego woreczka, zamykamy i pozostawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie ćwiartki pozbawiamy spieczonych skórek (powinny łatwo odchodzić), a miąższ wrzucamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami pasty. Całość miksujemy kilka chwil, aż powstanie gęsta masa. Pastę przekładamy do szczelnego pojemniczka i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Podajemy na zimno, najlepiej z opiekanym pieczywem.
Smacznego!
fot. Anna Ziniewicz – Moja w tym głowa
Tagi: orzechypaprykapastaprzepis
Sylwetka autora
Zawodowo architekt, po pracy fotograf i miłośniczka kuchni.
Fanka książek, wielbicielka siatkówki i rowerowych wypadów za miasto.
Autorka bloga www.mojawtymglowa.blogspot.com
Ostatnie artykuły
-
12 września 2016 - Brak komentarzy
-
25 maja 2016 - Brak komentarzy
-
25 maja 2016 - Brak komentarzy
Brak komentarzy do “PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI I ORZECHÓW WŁOSKICH”