Składniki na ciasto zagniatamy. Masę formujemy w kulę, owijamy folią i chłodzimy min.30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, ciastem wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy dno widelcem, obciążamy i pieczemy 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy obciążenie, a spód dopiekamy kolejne 10 minut. W czasie pieczenia razowego ciasta, myjemy botwinkę, drobno ją siekamy i dusimy na maśle razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Pod koniec duszenia (po ok 15 minutach) dodajemy łyżkę octu balsamicznego, zdejmujemy z ognia. Śmietanę, kozi serek oraz jajka miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy warstwę duszonej botwinki, całość zalewamy masą śmietanową. Na wierzch układamy plasterki koziej rolady (jeśli zastąpimy ją twardym kozim serem, radzę go potarkować), całość posypujemy dynią i słonecznikiem. Tartę pieczemy przez pół godziny, aż do zrumienienia wierzchu. Podajemy na gorąco.
Brak komentarzy do “RAZOWA TARTA Z BOTWINKĄ, KOZIM SEREM I ZIARNAMI”