• O nas
  • Kontakt
  • Redakcja
  • Zaufali nam
  • Współpraca
  • Reklama

Logo

Magazyn dla otwartych na literaturę i smaki
Menu
  • Wiadomości
    • Spotkania autorskie
  • Kultura
    • Literatura
    • Okiem autora
    • Recenzje
    • Wywiady
    • Opowiadania
  • Kuchnia
    • Felietony
    • Wywiady
    • Przepisy
  • Przed obiektywem
  • Archiwum numerów
  • Konkursy
  • Patronat
Sprawdź sam

Realizm magiczny w kuchni?

Autor: Katarzyna Etryk | 29 października 2013 | Brak komentarzy
Przepisy
  • Fot. Katarzyna Etryk

  • Katarzyna Etryk

Fot. Katarzyna Etryk

Fot. Katarzyna Etryk

Do jakiego stopnia egzotyczne mogą nam się wydać potrawy, które w innych miejscach na ziemi uważane są za coś zupełnie normalnego? Nasze ogórki kiszone to dla wielu obcokrajowców zgniłe „kłapciuchy”. Za to większość z nas nie odważyłaby się zapewne na włożenie do ust pieczonego świerszcza.

Ale czy fakt, że pewnych smaków lub produktów u nas po prostu się nie łączy, ma oznaczać zdyskwalifikowanie tych „dziwnych hybryd” już na starcie?

Okazuje się, że patatas con arroz, czyli ziemniaki z ryżem zszokowały nie tylko moich rodziców, którzy za nic w świecie nie schodzą z tradycyjnej ścieżki kulinarnej, podjętej przed laty, ale także i niektórych blogerów, którzy prześcigają się w wymyślaniu szokujących zestawień smakowych.

Postanowiłam złamać tradycyjne polskie konwenanse kulinarne i przeciwstawić się części stereotypów dotyczących Hiszpanii. Żeby było ciekawiej, postaram się to zrobić, prezentując danie typowe dla wiosek z Extremadury. Tam ziemniaki z ryżem nikogo nie dziwią, będąc czymś tak naturalnym jak „dziurkowane” kluski na Śląsku.

Znalezienie tych kilku podstawowych ingrediencji, które składają się na pyszne danie nie jest już dzisiaj w Polsce żadnym problemem, także ¡manos a la obra! – do pracy rodacy!

Składniki:

pół kilograma ziemniaków,

jedna podłużna suszona papryczka (opcjonalnie – wiem, że tutaj takich nie ma, ja dostałam z Hiszpanii)

suszone oregano wg uznania – u mnie 2 szczypty (tutaj znowu najlepiej, żeby było taki własnej hodowli, gdyż nic nie równa się z jego aromatem)

duży liść laurowy

1 łyżeczka pimentón (czyli wędzonej papryki dobrej jakości. Jeśli mamy słabsza, to należy dodać więcej)
szczypta papryczki chili cayenne

1 duży ząbek czosnku

1/3 cebuli

oliwa z oliwek

sól

1/2 świeżej papryki

1 i 1/2 łyżki ryżu (może być zwykły, ale polecam ten do risotto)

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki (ok 3mm). Świeżą paprykę pokroić na kwadraty.
  2. W rondelku rozgrzać oliwę (cienką warstwę, która przykryje dno). Wrzucić cebulę z czosnkiem i paprykę, podsmażyć chwilkę. Następnie dorzucić ziemniaki, posypać wędzoną papryką w proszku (uwaga, pimentón szybko się pali, dlatego można podlać lekko wodą). Wymieszać dokładnie do zabarwienia wszystkich ziemniaków.
  3. Zalać wodą do wysokości ziemniaków, po czym dodać sól (wg uznania), liść laurowy, oregano i paprykę suszoną, gotować 5 minut. Wrzucić ryż i gotować jeszcze 15 minut, aż do chwili kiedy ryż, papryka i ziemniaki będą miękkie.
Udostępnij
  • tweet

Tagi: blogi kulinarnegotowaniekuchnia hiszpańskakuchnia polska. ryżrealizm magicznyziemniaki

Sylwetka autora

Hispanista, lingwista, kuchenny chemik i autorka bloga http://polacamala.blogspot.com.es/

Ostatnie artykuły

  • Eduardo Mendoza w Polsce

    12 września 2016 - Brak komentarzy
  • Życie ma smak pomarańczy – fragment

    25 maja 2016 - Brak komentarzy
  • Tort na Dzień Matki

    25 maja 2016 - Brak komentarzy

Powiązane artykuły

  • Premiera ze Szczyptą Luksusu

    27 września 2015 - Brak komentarzy
  • Literacka podróż kulinarna

    24 lipca 2014 - Brak komentarzy
  • Restaurant Day już 17 maja

    10 maja 2014 - Brak komentarzy

Brak komentarzy do “Realizm magiczny w kuchni?”

Skomentuj Anuluj

Twój adres email nie będzie opublikowany Pola wymagane oznaczone są *

*
*


OBSESYJNA BIBLIOTECZKA

OBSESYJNA BIBLIOTECZKA

Buszuj bezkarnie

Bądź na bieżąco z Obsesjami

RSSZapisz się

Magazyn można pobrać tutaj

Magazyn można pobrać tutaj

Obsesje nr 5/2014 (10)

Obsesje nr 5/2014 (10)

Czytaj online

Brzdąc nr 2/2014 (3)

Brzdąc nr 2/2014 (3)

Czytaj online

Papierowy Ekran 2013 – Nominacja

Papierowy Ekran 2013 – Nominacja

Ogólnopolska kampania

Ogólnopolska kampania

Spring Plate nr 4

Spring Plate nr 4

Uwagi redakcji

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść reklam, nie zwraca tekstów niezamówionych. Wysłanie tekstu jest równocześnie wyrażeniem zgody na jego skrócenie, zredagowanie, korektę oraz jego publikację. Redakcja ma prawo do odmowy opublikowania treści, które nie są zgodne z tematyką i formułą magazynu, nie spełniają określonych wymagań lub też są obraźliwe, wulgarne, rasistowskie i pełne przemocy.

Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści znajdujących się na stronie jest zabronione. Teksty, zdjęcia, filmy chronione są prawem autorskim.

Redakcja

Redaktor naczelna: Agnieszka Pohl
Redakcja i korekta: Anna Stokłosa
Redakcja i korekta strony WWW: Joanna Gontarz, Beata Ostrowska, Katarzyna Derda
Skład, design, sprawy techniczne: Mateusz Pohl

Współpracownicy

Agata Jezierska, Agnes A. Rose,
Anna Ziniewicz, Asia Flasza,
Beata Cieślowska, Dariusz Dłużeń,
Hanna de Broekere, Karolina Małkiewicz,
Katarzyna Etryk, Klaudia Maksa,
Joanna Mentel, Maciej Zborowski,
Magda Sieczko,Magdalena Żerek,
Sylwia Węgielewska, Weronika Grzegorzewska,
Agnieszka Grabowska

Kontakt

W SPRAWACH PATRONATÓW, WSPÓŁPRACY I ZAPYTAŃ:
e-mail: redakcja@magazynobsesje.pl

W SPRAWACH REKLAMY I PROMOCJI:
Klaudia Maksa: reklama@magazynobsesje.pl

ADRES DO KORESPONDENCJI:
Magazyn Obsesje
ul. Henryka Pobożnego 10/6
58-100 Świdnica

WYDAWCA:
Studio Wydawnicze "Zaklęty Papier"
Agnieszka Pohl
ul. Henryka Pobożnego 10/6
58-100 Świdnica

  • Kontakt
  • Redakcja
  • Zaufali nam
  • Współpraca
  • Reklama
© 2013. Wszelkie prawa zastrzeżone. Magazyn Obsesje. Studio Wydawnicze "Zaklęty Papier"