• O nas
  • Kontakt
  • Redakcja
  • Zaufali nam
  • Współpraca
  • Reklama

Logo

Magazyn dla otwartych na literaturę i smaki
Menu
  • Wiadomości
    • Spotkania autorskie
  • Kultura
    • Literatura
    • Okiem autora
    • Recenzje
    • Wywiady
    • Opowiadania
  • Kuchnia
    • Felietony
    • Wywiady
    • Przepisy
  • Przed obiektywem
  • Archiwum numerów
  • Konkursy
  • Patronat
Sprawdź sam

Sałatka na ciepło z ziemniaków, pieczarek i suszonej szynki

Autor: Anna Ziniewicz | 27 marca 2014 | Brak komentarzy
Przepisy

składniki:

(na 2 porcje)

fot. Anna Ziniewicz

fot. Anna Ziniewicz

- 4 nieduże ziemniaki (najlepiej sałatkowe)
- 8 pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- gałązka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 6 plastrów wędzonej szynki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- drobno posiekany ząbek czosnku
- świeżo zmielone sól i pieprz
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy), kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut (powinny być lekko niedogotowane). W międzyczasie oczyszczamy pieczarki, kroimy je na grube plastry i wrzucamy do miski. Obie cebule dzielimy na cztery, każdą ćwiartkę rozdzielamy na pojedyncze łupinki i dodajemy do grzybów. Czosnek kroimy w grube plastry i dorzucamy do warzyw. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, posypujemy tymiankiem, polewamy 3 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy.

fot. Anna Ziniewicz

fot. Anna Ziniewicz

2. Do jednego niedużego naczynia żaroodpornego wrzucamy grzyby połączone z cebulą, w drugim umieszczamy podgotowane ziemniaki skropione delikatnie oliwą i posypane świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Warzywa pieczemy przez 20 minut. Po upływie tego czasu kładziemy na ziemniakach plastry szynki i całość dopiekamy kolejne 10 minut, do zrumienienia.
3. Składniki sosu mieszkamy w niewielkiej miseczce. Świeży szpinak myjemy, osuszamy i rozkładamy na 2 talerzach. Upieczone warzywa i szynkę rozkładamy równomiernie na zielonych liściach, posypujemy kawałkami pleśniowego sera i polewamy przygotowanym dressingiem. Podajemy na ciepło.
Udostępnij
  • tweet

Tagi: ocetszynka. musztardaziemniaki

Sylwetka autora

Zawodowo architekt, po pracy fotograf i miłośniczka kuchni. Fanka książek, wielbicielka siatkówki i rowerowych wypadów za miasto. Autorka bloga www.mojawtymglowa.blogspot.com

Ostatnie artykuły

  • Eduardo Mendoza w Polsce

    12 września 2016 - Brak komentarzy
  • Życie ma smak pomarańczy – fragment

    25 maja 2016 - Brak komentarzy
  • Tort na Dzień Matki

    25 maja 2016 - Brak komentarzy

Powiązane artykuły

  • Realizm magiczny w kuchni?

    29 października 2013 - Brak komentarzy

Brak komentarzy do “Sałatka na ciepło z ziemniaków, pieczarek i suszonej szynki”

Skomentuj Anuluj

Twój adres email nie będzie opublikowany Pola wymagane oznaczone są *

*
*


OBSESYJNA BIBLIOTECZKA

OBSESYJNA BIBLIOTECZKA

Buszuj bezkarnie

Bądź na bieżąco z Obsesjami

RSSZapisz się

Magazyn można pobrać tutaj

Magazyn można pobrać tutaj

Obsesje nr 5/2014 (10)

Obsesje nr 5/2014 (10)

Czytaj online

Brzdąc nr 2/2014 (3)

Brzdąc nr 2/2014 (3)

Czytaj online

Papierowy Ekran 2013 – Nominacja

Papierowy Ekran 2013 – Nominacja

Ogólnopolska kampania

Ogólnopolska kampania

Spring Plate nr 4

Spring Plate nr 4

Uwagi redakcji

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść reklam, nie zwraca tekstów niezamówionych. Wysłanie tekstu jest równocześnie wyrażeniem zgody na jego skrócenie, zredagowanie, korektę oraz jego publikację. Redakcja ma prawo do odmowy opublikowania treści, które nie są zgodne z tematyką i formułą magazynu, nie spełniają określonych wymagań lub też są obraźliwe, wulgarne, rasistowskie i pełne przemocy.

Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści znajdujących się na stronie jest zabronione. Teksty, zdjęcia, filmy chronione są prawem autorskim.

Redakcja

Redaktor naczelna: Agnieszka Pohl
Redakcja i korekta: Anna Stokłosa
Redakcja i korekta strony WWW: Joanna Gontarz, Beata Ostrowska, Katarzyna Derda
Skład, design, sprawy techniczne: Mateusz Pohl

Współpracownicy

Agata Jezierska, Agnes A. Rose,
Anna Ziniewicz, Asia Flasza,
Beata Cieślowska, Dariusz Dłużeń,
Hanna de Broekere, Karolina Małkiewicz,
Katarzyna Etryk, Klaudia Maksa,
Joanna Mentel, Maciej Zborowski,
Magda Sieczko,Magdalena Żerek,
Sylwia Węgielewska, Weronika Grzegorzewska,
Agnieszka Grabowska

Kontakt

W SPRAWACH PATRONATÓW, WSPÓŁPRACY I ZAPYTAŃ:
e-mail: redakcja@magazynobsesje.pl

W SPRAWACH REKLAMY I PROMOCJI:
Klaudia Maksa: reklama@magazynobsesje.pl

ADRES DO KORESPONDENCJI:
Magazyn Obsesje
ul. Henryka Pobożnego 10/6
58-100 Świdnica

WYDAWCA:
Studio Wydawnicze "Zaklęty Papier"
Agnieszka Pohl
ul. Henryka Pobożnego 10/6
58-100 Świdnica

  • Kontakt
  • Redakcja
  • Zaufali nam
  • Współpraca
  • Reklama
© 2013. Wszelkie prawa zastrzeżone. Magazyn Obsesje. Studio Wydawnicze "Zaklęty Papier"