składniki:
(na 2 porcje)
fot. Anna Ziniewicz
- 4 nieduże ziemniaki (najlepiej sałatkowe)
- 8 pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- gałązka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 6 plastrów wędzonej szynki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 100 g sera z niebieską pleśnią
sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- drobno posiekany ząbek czosnku
- świeżo zmielone sól i pieprz
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy), kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut (powinny być lekko niedogotowane). W międzyczasie oczyszczamy pieczarki, kroimy je na grube plastry i wrzucamy do miski. Obie cebule dzielimy na cztery, każdą ćwiartkę rozdzielamy na pojedyncze łupinki i dodajemy do grzybów. Czosnek kroimy w grube plastry i dorzucamy do warzyw. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, posypujemy tymiankiem, polewamy 3 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy.
fot. Anna Ziniewicz
2. Do jednego niedużego naczynia żaroodpornego wrzucamy grzyby połączone z cebulą, w drugim umieszczamy podgotowane ziemniaki skropione delikatnie oliwą i posypane świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Warzywa pieczemy przez 20 minut. Po upływie tego czasu kładziemy na ziemniakach plastry szynki i całość dopiekamy kolejne 10 minut, do zrumienienia.
3. Składniki sosu mieszkamy w niewielkiej miseczce. Świeży szpinak myjemy, osuszamy i rozkładamy na 2 talerzach. Upieczone warzywa i szynkę rozkładamy równomiernie na zielonych liściach, posypujemy kawałkami pleśniowego sera i polewamy przygotowanym dressingiem. Podajemy na ciepło.
Tagi: ocetszynka. musztardaziemniaki
Sylwetka autora
Zawodowo architekt, po pracy fotograf i miłośniczka kuchni.
Fanka książek, wielbicielka siatkówki i rowerowych wypadów za miasto.
Autorka bloga www.mojawtymglowa.blogspot.com
Ostatnie artykuły
-
12 września 2016 - Brak komentarzy
-
25 maja 2016 - Brak komentarzy
-
25 maja 2016 - Brak komentarzy
Brak komentarzy do “Sałatka na ciepło z ziemniaków, pieczarek i suszonej szynki”