• O nas
  • Kontakt
  • Redakcja
  • Zaufali nam
  • Współpraca
  • Reklama

Logo

Magazyn dla otwartych na literaturę i smaki
Menu
  • Wiadomości
    • Spotkania autorskie
  • Kultura
    • Literatura
    • Okiem autora
    • Recenzje
    • Wywiady
    • Opowiadania
  • Kuchnia
    • Felietony
    • Wywiady
    • Przepisy
  • Przed obiektywem
  • Archiwum numerów
  • Konkursy
  • Patronat
Sprawdź sam

W roli głównej – figi

Autor: Weronika Grzegorzewska | 5 września 2013 | Brak komentarzy
Przepisy
  • Figi z kozim serem

    fot. Spring Plate
  • Kokosowe tartaletki z figami

    fot. Spring Plate
  • Bruschetta z figą i ricottą

    fot. Spring Plate

Suszone figi są dostępne w sprzedaży przez cały rok. Jednak to wyjątkowy smak i tekstura świeżych owoców dostarcza niepowtarzalnych doznań, na które czekamy. Europejskie odmiany znajdziemy w sklepach na przełomie lata i jesieni. Wgryzając się w figę, czujemy delikatnie słodki smak i gruzełkowatą strukturę miąższu, wypełnionego drobnymi orzeszkami, połączone z delikatnością aksamitnej skórki.

Drzewo, na którym rosną figi, to należący do rodziny morwowatych figowiec pospolity (Ficus carica). To, co tradycyjnie nazywamy owocami figi, w rzeczywistości jest powstającym w wyniku rozrośnięcia się osi kwiatostanu owocostanem rzekomym. Owocostany jadalne powstają wyłącznie na drzewach żeńskich. Na drzewach męskich powstają niejadalne figi kozie, zwane również kaprifigami. Figi różnych odmian różnią się dość znacznie kolorem oraz subtelnie fakturą.

Owoce figowca uważane są za jedne z najsłodszych i najstarszych znanych człowiekowi. Cieszą swoim smakiem od wieków. Ich suszony miąższ stosowany był jako słodzik jeszcze na długo przed nadejściem rafinowanych cukrów, podkreślając smak zarówno dań pikantnych, jak i deserów. Według dokumentacji archeologicznej, drzewo figowe pochodzi z Azji Północnej, skąd za sprawą hiszpańskich misjonarzy dotarło do Europy i w 1520 roku do Stanów Zjednoczonych. Zapiski na sumeryjskich tabliczkach dowodzą, iż figi jako środek spożywczy wykorzystywane były już w 2500 p.n.e. W mitologii greckiej były symbolem błogosławieństwa i świętości bogów greckich. Platon pisał, że przed igrzyskami w Olimpii greccy sportowcy stosowali dietę figową, która miała pozytywnie wpływać na ich siłę, wytrzymałość i szybkość. Te pyszne owoce o 50% zawartości cukru pełniły wówczas funkcję naturalnych batonów energetycznych.

Figi wykorzystywane są jako podstawa lub dodatek do różnorodnych pikantnych i słodkich potraw. Wytwarzane są z nich dżemy, konfitury, tarty, pianki, sałatki, przeciery i farsze. W Europie pieczone figi stosowane są do aromatyzowania kawy. Arabowie fermentują figi do produkcji spirytusu, a w wielu kulturach są one nadal wykorzystywane do rozmaitych celów leczniczych. Na półkach polskich sklepów świeże figi pojawiają się w drugiej połowie sierpnia, jednak ich cena nie zachęca do robienia z nich przetworów. Najsmaczniejsze są surowe, podane w prostych, sprawdzonych zestawieniach, podkręcone słonym smakiem koziego sera lub prosciutto, albo jako ukoronowanie wyjątkowej kanapki lub odświętnego deseru.

 

   Figi z kozim serem

Figi z kozim serem
fot. Spring Plate

PRZEPISY

 

Figi z kozim serem

2 świeże figi
100 g koziego sera
1 łyżka miodu akacjowego
szczypta soli i świeżo mielony pieprz

 

Figi przekroić na ćwiartki, ser kozi pokruszyć i rozrzucić na talerzu. Polać miodem , oprószyć solą i pieprzem.

 

 

 

Bruschetta z figą i ricottą

Bruschetta z figą i ricottą

Bruschetta z figą i ricottą
fot. Spring Plate

1 świeża figa

2 kromki ciabatty
2 plastry ricotty
1 łyżka miodu akacjowego
listki świeżej mięty
oliwa
sól i świeżo mielony pieprz

 

Ciabattę skropić oliwą i zrumienić w piekarniku. Na kromce ułożyć plaster ricotty i plasterki świeżej figi. Ozdobić listkami świeżej mięty. Polać miodem, oprószyć solą i pieprzem.

 

Kokosowe tartaletki  z figami

3 świeże figi
300 ml śmietanki 30 %
200 g kremowego koziego twarożku

Kokosowe tartaletki  z figami

Kokosowe tartaletki z figami
fot. Spring Plate

2 łyżki cukru pudru
sok z 1 limonki

250g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
50 g wiórków kokosowych
szczypta soli
1-2 łyżki zimnej wody

 

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieść palcami. Dodać jajko i zagniatać do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodawać stopniowo po łyżce wody. Zagnieść ciasto nasadą dłoni, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.

Po czym wyjąć z lodówki i rozwałkować na gładkiej powierzchni, delikatnie podsypanej mąką. Ciasto podzielić na 6 części i wylepić nim 6 foremek do tartaletek. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Spody ponakłuwać widelcem, przykryć papierem i obciążyć. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Zdjąć obciążenie i papier, a następnie piec przez następne 10-15 minut. Wystudzić na kratce.

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, sok z limonki i twarożek kozi. Krem wyłożyć do foremek. Udekorować figami, miodem i listkami mięty.

Udostępnij
  • tweet

Tagi: figikoziserSpring Plate

Sylwetka autora

Biolog z wykształcenia, blogerka z zamiłowania. Propagatorka zdrowego stylu odżywiania się i życia w zgodzie z naturą. Zaczęła gotować dla znajomych i rodziny, aż w końcu założyła bloga z przepisami. (www.springplate.blogspot.com) Jest redaktorem internetowego magazynu kulinarnego Spring Plate.

Ostatnie artykuły

  • Eduardo Mendoza w Polsce

    12 września 2016 - Brak komentarzy
  • Życie ma smak pomarańczy – fragment

    25 maja 2016 - Brak komentarzy
  • Tort na Dzień Matki

    25 maja 2016 - Brak komentarzy

Brak komentarzy do “W roli głównej – figi”

Skomentuj Anuluj

Twój adres email nie będzie opublikowany Pola wymagane oznaczone są *

*
*


OBSESYJNA BIBLIOTECZKA

OBSESYJNA BIBLIOTECZKA

Buszuj bezkarnie

Bądź na bieżąco z Obsesjami

RSSZapisz się

Magazyn można pobrać tutaj

Magazyn można pobrać tutaj

Obsesje nr 5/2014 (10)

Obsesje nr 5/2014 (10)

Czytaj online

Brzdąc nr 2/2014 (3)

Brzdąc nr 2/2014 (3)

Czytaj online

Papierowy Ekran 2013 – Nominacja

Papierowy Ekran 2013 – Nominacja

Ogólnopolska kampania

Ogólnopolska kampania

Spring Plate nr 4

Spring Plate nr 4

Uwagi redakcji

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść reklam, nie zwraca tekstów niezamówionych. Wysłanie tekstu jest równocześnie wyrażeniem zgody na jego skrócenie, zredagowanie, korektę oraz jego publikację. Redakcja ma prawo do odmowy opublikowania treści, które nie są zgodne z tematyką i formułą magazynu, nie spełniają określonych wymagań lub też są obraźliwe, wulgarne, rasistowskie i pełne przemocy.

Wszelkie prawa zastrzeżone

Kopiowanie treści znajdujących się na stronie jest zabronione. Teksty, zdjęcia, filmy chronione są prawem autorskim.

Redakcja

Redaktor naczelna: Agnieszka Pohl
Redakcja i korekta: Anna Stokłosa
Redakcja i korekta strony WWW: Joanna Gontarz, Beata Ostrowska, Katarzyna Derda
Skład, design, sprawy techniczne: Mateusz Pohl

Współpracownicy

Agata Jezierska, Agnes A. Rose,
Anna Ziniewicz, Asia Flasza,
Beata Cieślowska, Dariusz Dłużeń,
Hanna de Broekere, Karolina Małkiewicz,
Katarzyna Etryk, Klaudia Maksa,
Joanna Mentel, Maciej Zborowski,
Magda Sieczko,Magdalena Żerek,
Sylwia Węgielewska, Weronika Grzegorzewska,
Agnieszka Grabowska

Kontakt

W SPRAWACH PATRONATÓW, WSPÓŁPRACY I ZAPYTAŃ:
e-mail: redakcja@magazynobsesje.pl

W SPRAWACH REKLAMY I PROMOCJI:
Klaudia Maksa: reklama@magazynobsesje.pl

ADRES DO KORESPONDENCJI:
Magazyn Obsesje
ul. Henryka Pobożnego 10/6
58-100 Świdnica

WYDAWCA:
Studio Wydawnicze "Zaklęty Papier"
Agnieszka Pohl
ul. Henryka Pobożnego 10/6
58-100 Świdnica

  • Kontakt
  • Redakcja
  • Zaufali nam
  • Współpraca
  • Reklama
© 2013. Wszelkie prawa zastrzeżone. Magazyn Obsesje. Studio Wydawnicze "Zaklęty Papier"