składniki:
(na 4 porcje)

- 4 duże marchewki
- 1 duża cebula
- łyżka masła
- łyżeczka brązowego cukru
- łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- 800 ml bulionu
- 100-150 g śmietankowego serka (typu kanapkowego)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz
posypka:
- 1 średnia marchewka
- garść orzechów laskowych
- łyżka masła

Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plastry. Cebulę drobno siekamy. W średnim garnku, na łyżce masła, dusimy warzywa przez ok. 10 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier oraz paprykę, całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 30 minut. W międzyczasie marchewkę (przeznaczoną do posypki) obieraczką do warzyw tniemy na cienkie wstążki. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła i smażymy na niej pokrojone na ćwiartki orzechy laskowe. Gdy tylko te lekko się zarumienią, dodajemy marchewkę i całość dusimy na małym ogniu przez ok.5-7 minut, aż warzywo delikatnie zmięknie (najlepiej jeśli pozostanie trochę chrupiące). Do ugotowanej zupy dodajemy śmietankowy serek (ilość zależy od tego, jak bardzo śmietankowy chcemy krem) i mieszamy, aż się rozpuści w wywarze. Na koniec zawartość garnka dokładnie blendujemy, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gorącą zupę dekorujemy marchwiowo-orzechową posypką i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Tagi: marchewkaMoja w tym głowaorzechyprzepiszupa
Sylwetka autora
Zawodowo architekt, po pracy fotograf i miłośniczka kuchni.
Fanka książek, wielbicielka siatkówki i rowerowych wypadów za miasto.
Autorka bloga www.mojawtymglowa.blogspot.com
Ostatnie artykuły
-
12 września 2016 - Brak komentarzy
-
25 maja 2016 - Brak komentarzy
-
25 maja 2016 - Brak komentarzy
Brak komentarzy do “ZUPA KREM Z MARCHWI Z ORZECHOWĄ POSYPKĄ”